Midden in en tussen de bosrijke,  glooiende heuvels en akkers van het noordelijke deel van de Bourgogne, aan de rand van het Forêt Domaniale de Vauluisant ( de vallei van het licht) en vlakbij het plaatsje Courgenay,
ligt "Le Grand Chêne" , het landhuis waar Marie Christine, uw gastvrouw, opgroeide en nog steeds woont.

Vanaf 15 juni mogen we weer gasten ontvangen onder voorwaarde van de geldende beperkingen in verband met Covid19 het Corona-virus.

Dat betekent concreet voor Le Grand Chêne dat alleen "La Suite" beschikbaar is en dat U de enige gast(en) zult zijn. 


Belangrijke informatie voor op vakantie in het buitenland over de Corona-maatregelen.


Waarom vertoeven bij "Le Grand Chêne"?

Eenvoudig, vriendelijk, gastvrij, gezellig, toeristenvrij, landelijke rust, heerlijk eten en betaalbaar; dat zijn de belangrijkste kwalificaties die de gasten, na hun bezoek aan dit authentieke franse huishouden van uw gastvrouw Marie Christine, achterlaten.

"Au Grand Chêne le coeur est à la première place."

Maar..... er zijn nóg meer redenen om bij "Le Grand Chêne" te verblijven:

Als U : klikt op onderstaande linkjes!

Stel u voor:
U arriveert in de namiddag of begin avond bij voorkeur tussen 17.00 uur en 19.30 uur.
U kunt gebruik maken van een heerlijk diner.
U kunt op uw vertrekdag na een goede verzorging, een heerlijke nacht rust en een heerlijk ontbijt of brunch, uitgerust en ontspannen  uw reis vervolgen.
Alleszins de moeite waard voor een half uurtje omreizen!

De lokatie is bij uitstek geschikt voor vrienden- of familiegroepen. Ook groepen met een specifiek doel, zoals een zangweekend, muziekgroep weekend, taalstudie of schilderactiviteit zijn bij Le Grand Chêne welkom.  
Zo nodig kan de logies voor 6 personen uitgebreid worden naar 8 personen of meer (in de zomer kan in overleg eventueel een tent voor buitenslapers in de tuin opgezet worden) .

*dat boek dat je al lang wil schrijven ....
* een artikel dat af moet...
* een projekt of opdracht, alleen of met anderen samen....
* maar ook een muziekstuk dat ingestudeerd moet worden...
* of aan iets waar wij niet aan gedacht hebben.......

Het centrum van Parijs is eenvoudig bereikbaar met de trein (1 uur) vanaf Sens, waar u de auto kosteloos bij het station parkeert, in plaats van duur parkeren in Parijs (als je al een parkeerplaats kunt vinden.)

Een dagtrip Parijs of Versailles of Disneyland is zeker de moeite waard- waarna u weer terugkomt in de rust van het platteland en een goede nachtrust kunt genieten. Ook andere provinciesteden in de nabije omgeving zijn zeer het bezoeken waard.

Lieve Marie-Christine,
Vandaag hebben we een fles ‘Petit Chablis’ open getrokken en in heerlijke herinnering gedronken op ons verblijf in ‘La Grand Chène’.
Wat hebben we genoten van je mooie huis, de heerlijke tuin, de rust en de rozen, de vele zingende vogels, en vooral van je lekkere diners.
Het was een super heerlijk begin van onze vakantie, die ons ook daarna in de Provence en de Jura nog veel zon en rust gaf.
Nu weer thuis genieten we na in zoete herinnering.
We hopen volgend jaar opnieuw je gasten te mogen zijn.
Met een hartelijke groet,
Willemijn en Geert

La Chambre Bleu
(helaas vanwege Corona tijdelijk niet beschikbaar)

Prijs: € 30,- per nacht.
Inclusief Frans ontbijt.
Douche en toilet gedeeld.
Prachtig uitzicht over de parkachtige tuin.

La Chambre Rose
(helaas vanwege Corona tijdelijk niet beschikbaar)

Prijs: € 50,- per nacht. 
Inclusief Frans ontbijt.
Eigen badkamer. 
Gedeeld toilet.
Prachtig uitzicht over heuvels en akkers. 

La Suite

Prijs: € 65,- per nacht. 
Inclusief Frans ontbijt.
Begane vloer, uitzicht op de tuin. Eigen badkamer en toilet.
Mogelijkheid voor bijplaatsen van werktafel of kinderbed. 

Gezamenlijke Ruimtes

Een prachtige (woon)hal
Een heerlijk zonneterras
Een prachtige, parkachtige tuin.

Grand Chêne Gastronomique

“La cuisine de Christine” is een begrip voor de kenners!
Een Onbijt, Lunch en Diner worden in overleg met U bepaalt.
Er wordt op biologische wijze gekookt en veelal uit eigen tuin.
Er kan altijd rekening gehouden worden met dieetwensen.

Informatie aanvraag


Adres :
La Pierre Couverte
Le Grand Chêne
89190 COURGENAY
FRANCE

Email verzenden naar:
info@legrandchene.nl 


Telefoon
Marie Christine (in Frankrijk)
-0033 (0) 386 646 399
-0033 (0) 627 145 231
Sophie ( in Nederland )
-0031 (0) 306 373 759
-0031 (0) 646 591 654

Welkom op de
extra informatie pagina van 
Le Grand Chêne

U kunt een onderstaande snelkoppeling gebruiken.
U kunt ook gewoon naar beneden scrollen.

Uitstapjes in de directe omgeving

Een prettige wandeling die zo makkelijk lijkt maar dat niet is. Telefoon meenemen is een aanrader. De pittige opdracht is namelijk:  vind de Dolmen de Lancy.
Dit is een ensemble van historische resten bestaande uit een hunebed dat wordt omringd door acht liggende rotsen en een menhir.
Als je een foto kunt laten zien bij terugkomst ontvang je een heerlijk glas wijn. 
(PS. La Pierre Couverte is de naam van de boerderij, waarvan Le Grand Chêne een onderdeel uitmaakt.)

Op 7 km van Le Grand Chêne ligt een voormalige Cisterciënzer abdij, gesticht in 1127.
De bossen rond le Grand Chêne maakten ooit deel uit van de landerijen die bij de abdij behoorden (zie ook bij Dolmen de Lancy).
Nu kan je er heel chique logeren.Er worden in de zomer activiteiten georganiseerd zoals lezingen, muziekfestivals etc. Men kan er zonder gids een indruk krijgen door het park en de gebouwen te bekijken, maar een afspraak met een gids voor een rondleiding (april-oktober) geeft een vollediger beeld. Het boerenland en de boerenhoeve rond het klooster werd voorheen bewoond en bewerkt door familie van Marie Christine.   

In het dorp Vareilles, op 20 minuten rijden afstand, bevindt zich het ludieke café le Maquis de Vareilles.Hier organiseert men huiskamerconcerten op vrijdag en zaterdagavond, met de mogelijkheid van het gebruik van een eenvoudige maaltijd.
Het eetcafé met podium heeft beperkte afmetingen, dus het is slim om voor het gebruik van de maaltijd te reserveren.
Le Maquis is een aanrader: niets in de agrarische omgeving zou je op het idee brengen dat hier streekgenoten samenkomen die houden van wereldmuziek, klassiek, jazz en performance.
Er vinden met regelmaat activiteiten voor bewoners uit de omgeving plaats zoals avonden voor literatuurliefhebbers, poësiefanaten etc.

Het dorp Villeneuve l'Archevêque (12 km) is het dichtsbijzijnde dorp om boodschappen te doen. Je kunt er terecht voor hét taartje, beroemd in de wijde omgeving: de Villeneuvienne. Er zijn meerdere bakkers, maar alleen Brissonnet Sylvain - in de Rue de la République nr 10- maakt de overheerlijke Villeneuviennes. Deze bakker heeft ook het lekkerste stokbrood. Jazeker, daar bestaan grote verschillen in!
Er is in die straat ook markt op zaterdag. Verder is er een apotheek, een bank, postkantoor en café rond het Place de la Liberté. Er is een Carrefour met goedkope benzinepomp langs de D660, richting Sens: op de D660 rechtsaf bij stoplicht Rue de la Gare.
En met mooi weer kan je in de tuin koffie drinken, c.q. dineren bij Auberge des Vieux Moulins Banaux. Ga daarvoor zuidelijk van het Place de la Liberté, 1 km het dorp uit via de D84. 

Bonjour je suis votre hôtesse Marie Christine 

"Ik verwelkom graag gasten in mijn huis die willen genieten van de natuur en de stilte. De natuur is hier alom aanwezig, óm het huis met geluiden van nachtelijk uilenbezoek, wilde zwijnen en reeen.En af en toe zelfs in huis, want je houdt de natuur moeilijk buiten de deur, dus niet benauwd zijn voor een spinnetje..Mijn huis heeft een gezellige frans-nederlandse, losse sfeer "à l'ancienne". Ik ben belangstellend naar mijn gasten en spreek zelfs een beetje nederlands.
En vanzelfsprekend respecteer ik uw behoefte aan privacy.


Het leuke stadje Sens.

Voor de hypermarchés zoals Auchan, Carrefour, E.Leclerc etc. moet je in Sens zijn. Daar kan je, na het shoppen,in het centrum de Cathédrale S.Étienne bewonderen en koffie drinken op het plein, ingeklemd tussen de'Halles de Sens' en de kathedraal.

Werelderfgoed:
Een bezoek aan het stadje Provins

Op 45 km van Le Grand Chêne ligt Provins. Dit prachtige middeleeuwse stadje is een UNESCO World Heritage Site. Vakwerkhuizen en schilderachtige straatjes hebben Europa's eenwenlange verwoestingen hier overleefd.
Hostellerie de la Croix (1264) is de oudste horecagelegenheid van Frankrijk.
Provins staat bekend om zijn jaarmarkten, die ook de bouw van het stadje hebben bepaald.
In Juni is er een middeleeuws festival.
Vanzelfsprekend treft u hier ook veel toeristen en eettentjes!

CHABLIS

Een uurtje rijden vanaf Le Grand Chêne ligt Chablis, in de buurt van Auxerre

Ga naar VVVChablisMusée Camille Claudel 

Voor een cultureel hoogtepunt moet U gaan naar dit museum in
Nogent-sur-Seine, speciaal gewijd aan beeldend kunstenares Camille Claudel.
Hier kunt U de sculpturen bewonderen van deze vrijgevochten, intrigerende dame, het model en de muze van de beroemde beeldhouwer Auguste Rodin.
Claudel begon in Nogent, waar ze opgroeide, op haar 12de jaar voor het eerst met klei uit de omgeving te experimenteren. 

"Ah ! quel chien de métier que cette sculpture ! Le dernier des maçons était plus heureux […]. Le plus noble des arts, le plus viril, oui, mais l’art dont on crevait le plus sûrement de faim."

Emile Zola, L’Oeuvre, publié en 1886
Paul Claudel, 1951.

Lac d'Orient

Een prachtige plek voor een middag of hele dag op stap, zwemmen, vissen, zeilen, varen, fietsen. Krap een uurtje rijden van Le Grand Chêne.

De drie meren van het Forêt d'Orient
(bron: VVV)

Het Regionaal Natuur Park de la Forêt d'Orient is een mysterieus gebied waar Water, Land en Bos geboorte geven aan een uniek gebied, gevormd door natuur en mens.
Dit park is geen wildreservaat, geen openluchtmuseum of botanisch heiligdom, maar een levende ruimte, open voor iedereen, waar behoud van het milieu rijmt met ontwikkeling van het grondgebied. 

Dit legendarische grondgebied herbergt 3 grote meren gelegen in het hart van dichte bossen, die een genot zijn voor liefhebbers van natuur, cultuur, sport en ontspanning en is daarmee een natuurlijk toevluchtsoord dat in totaal 70.000 hectare (waarvan 5.000 ha aan water)telt.
Het is een geheel met zacht glooiende, open gebieden, bossen en weiden.
Het Forêt d’Orient is zo diep dat ze vaak ontzag inboezemd, alleen al door de historische aanwezigheid van de mysterieuze "Templiers".
Het zijn deze natuurgebieden en dit erfgoed, vol exceptionele rijkdommen maar met een breekbaar evenwicht, die men wil beschermen en onderhouden maar ook bij te laten dragen aan de economische groei van het gebied.
Echter, beschermen wil beslist niet zeggen verbieden.
Vandaar dat men de drie meren een eigen "bestemming" heeft gegeven en U bent dan ook van harte uitgenodigd om al deze prachtige natuurschatten te ontdekken.

Wat zeggen anderen over hun verblijf op Le Grand Chêne?

Geachte bezoeker

We hopen dat uw reactie op uw verblijf hier komt te staan! ;o)
En eerlijk zeggen graag!
Dan zullen wij eerlijk alles letterlijk overnemen zelfs de spelfauten!

lieve Marie Christine

Ik vind het fantastisch dat ik mijn familie en vrienden hier mee naar toe kon nemen.
We hebben genoten van je warme gastvrijheid. lekker en gezellig gegeten en gewandeld. Heel waardevol om hier met elkaar iets te doen!
Liefs en graag tot een volgende keer,

Sophie uit Utrecht

Lieve Christine

Een verrassende tussenstop op weg naar huis. We kwamen terug van vakantie aan de Mediterrannée.
Wat een mooie vergezichten, velden tarwe en gerst (l’orge, leerden wij) tot de horizon.
We hadden de prachtige slaapkamer beneden, gestyled in mauve tinten, met grote (authentieke) badkamer
(verwacht geen modern sanitair) en heerlijk uitzicht over de grote voortuin
terwijl we piano speelden in de hal.

Dé verrassing van het verblijf was de gastvrije manier waarop eigenaresse Marie Christine ons ontving.
Ze spreekt Frans en Nederlands en kookt erg goed. Probeer haar Ile Flottante! Ze heeft als opera-zangeres op de Bühne in Hamburg gestaan.
Zelf is ze zeer bescheiden; ze laat de gasten hun privacy als zij dat wensen. Wij vroegen haar mee
op onze wandeling door de uitgestrekte bossen(Foret du Domaine de Vauluisant).
Ze kent het gebied van kinds af aan en is "un guide parfait".
Volgens ons dus een ideale halte tussen Nederland en het zuiden van Frankrijk, waar wij graag iets voor omreden..Monique en Twan uit Utrecht  

Lieve Marie Christine

Wij hebben genoten van je fijne gezelschap, de wandelingen, de reëen, de avond-stilte, de fijne kamer en de heerlijke maaltijden die je klaar maakte. Wat veel plezier, muziek, heerlijke geuren, smaken en verhalen.
We komen graag nog eens terug om verder te kletsen en meer leuke en mooie dingen hier te ontdekken!
Au Revoir!

Michiel en Els uit Breda

lieve Marie Christine

Wat hebben we het fijn gehad bij jou!
Heerlijk eten, en bessen en frambozen plukken voor de jam.
Je suis contente!wat hebben we gelachen en gezongen! Merci, mille fois!

Boudewien uit Nijmegen 

September 2019

Lieve Marie-Christine,

We hebben een heerlijk verblijf op Le grand Chene gehad. Het huis is prachtig gelegen in de natuur, we hebben daar fijn gewandeld met jou, het mooie stadje Sens en het museum van Camille Claudel bezocht en ook zeer genoten van je culinaire kwaliteiten.
Annemarie en Jacques

Reactie Sophie: Jacques, hartelijk dank voor de prachtige foto's van Reintje de Vos die Le Grand Chene regelmatig bezoekt.

"De Vosjes"

September 2019

Beste Sophie, 

Het vosje op de foto hebben we in het echt zien rondscharrelen op “het erf” bij Marie Christine. Mooi om te zien.

Ons verblijf van 1 nacht is prima bevallen. Een heerlijk diner met 2 voor ons onbekende andere gasten was gezellig. Wijn uit de streek. Alles klopte.

Als we in de buurt zijn komen we nog graag een keer terug!

Hartelijke groeten,
Ann en Herman

"De Vosjes"

September 2019

Beste Sophie,

We hebben genoten van het uiterst gastvrij verblijf bij Marie Christien om te overnachten op vrijdag 13 september 2019. Normaal reizen we in één keer naar Nederland, vanaf ons huis in de Corrèze naar Amsterdam. Maar dit keer werden we getrokken door de tekst van een advertentie in De Groene Amsterdammer en de prachtige beelden op de website www.legrandchene.nl . Heerlijk stil en wijds uitzicht en een fantastische maaltijd en ontbijt de volgende dag. Interessante anekdotes over de ontstaansgeschiedenis van de familie Van Kempen in dat gebied. En dat voor een zeer aanvaardbare prijs.

Graag een volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Gerard van Middelaar
p.s. 
Ook toen wij er logeerden kwam de vos op bezoek om de bak water leeg te slurpen, terwijl ons te goed deden om de glazen wijn leeg te ‘slurpen’.

"De Vosjes"

September 2019                                  

Cher Marie-Christine, 

Het was hier zo stil, je hoort de stilte, soms je eigen ademhaling, vogels en de reeën die ‘hoestblaffen’ in het bos. Ach ja, soms een tractor, inherent aan het weidse akkerland wat bewerkt moet worden. We aten heerlijk, als …… in Frankrijk, buiten aan de dis. En wandelingen, kort of lang alles is hier mogelijk. Fietsbare (met versnelling) hellingen. En dan de charme van dit sterke huis, verwacht geen vijf sterren, maar de sterren die er zijn, zijn authentiek.

Ik heb ervan genoten.
Jan. 

Juni 2020

Lieve Marie-Christine,

Vandaag hebben we een fles ‘Petit Chablis’ open getrokken en in heerlijke herinnering gedronken op ons verblijf in ‘La Grand Chène’. Wat hebben we genoten van je mooie huis, de heerlijke tuin, de rust en de rozen, de vele zingende vogels, en vooral van je lekkere diners. Het was een super heerlijk begin van onze vakantie, die ons ook daarna in de Provence en de Jura nog veel zon en rust gaf.

Nu weer thuis genieten we na in zoete herinnering. We hopen volgend jaar opnieuw je gasten te mogen zijn.

Met een hartelijke groet,

Willemijn en Geert

Custom HTML Block

Click to Open Code Editor